top of page
hvete_hender.jpg
Granola

Historien bak

Granola, eller granula som det først ble kalt, ble oppfunnet av den amerikanske legen James Caleb Jackson på slutten av 1800-tallet. Han var litt over snittet interessert i hvordan man kunne bevare næringsinnholdet når man lagde kornblandinger. Hans løsning var å bruke valset korn, altså korn som er klemt flat akkurat til bristepunktet, for så å blande det med honning og olje, og bake det knasende sprøtt i ovnen.

​

I dag finnes det utallige varianter av granola i markedet, blant annet Mias håndbakte granola, laget av oss i Lykkemat i Selbu. Og egentlig er det ingen plass på jord at granola hører mer hjemme. En ting er kvernsteinen som opp gjennom årene har vært brukt til å behandle korn. Her har Selbu en stolt historie. Kommunen har den største konsentrasjonen av kvernsteinsbrudd i Norge og fra 1400-tallet fram til begynnelsen av 1900-tallet var salg og eksport av kvernstein fra Selbu en viktig og stor næring.

​

En annen ting som er artig å tenke på, er at Selbu, målt etter folketall, var den kommunen i Norge med størst utvandring til Amerika. Så hvem vet. Kanskje hadde noen med aner fra lille Selbu en finger med i spillet da granolaen så dagens lys på den andre siden av Atlanteren?

 

Mias

håndbakte Granola

Det startet med en smak. I full fart gjennom butikken rasket Lykkemats gründer Mia med seg en pakke med påskriften granola. «Det har jeg ikke prøvd før», tenkte hun, uten å fatte hva hun samtidig satte i gang.

​

For det ble kjærlighet ved første skje. Men som den økologientusiasten hun er, ble landet saumfart for å finne en økologisk variant. Det fant hun ikke, derfor lagde hun det selv.

​

Slik startet det lille smakseventyret for å finne perfekte ingredienser. Vi gikk ikke så langt, men lenge. Valget falt til slutt på blant annet kortreist urkorn, kjøpt i sekker fra bonden. Helkorn av spelt, som først like før bakinga valses til bristepunktet. Slik får vi bevart både næringsinnholdet og den gode smaken. Søtsmaken har vi også hentet fra naturen. Ingenting kunne måle seg med økologisk honning fra arbeidsomme bier. Til slutt har vi tilsatt en fin dæsj rapsolje, som med sin beskjedne nøttesmak og rike innhold av omega-3, vant oljekonkurransen.

​

Det er ikke fort gjort å lage håndbakt granola. For det hele vendes varsomt sammen, av nettopp hendene. Og det er litt av hemmeligheten for hvorfor den er så innmari god.

​

Prøv den sammen med økologisk yoghurt eller tjukkmelk fra rørosmeieriet, ha den som topping på desserter, eller rett og slett nyt den som den er rett fra posen.

granola_brett.jpg
bottom of page